U tri tjedna izdano 3,7 milijardi novih trezoraca

Bez autora
Sep 13 2011

Izdanjem trezorskih zapisa Ministarstvo financija zadužilo se za novih 1,13 milijardi kuna plasirajući papire vezane uz kunu te one uz valutnu klauzulu. Tako je u posljednja tri tjedna u optjecaj stavljeno oko 3,7 milijardi kuna vrijednih trezoraca, a pojačano izdanje Ministarstva rezultiralo je znatnim skokom kamatnih stopa koje je država obvezna platiti. Kamate su skočile na četiri posto, što je razina zadnji put viđena na početku godine. Negativni trend rasta kamata zadržao se i ovoga tjedna pa je na jednogodišnje izdanje u domaćoj valuti država pristala na jedinstvenu stopu od četiri posto za 595 milijuna kuna. Zabrinjava što je trošak zaduživanja na polugodišnje trezorce također rapidno porastao pa je 95 milijuna kuna izdano uz kamate od 3,6 posto, što je prilično nepovoljno u odnosu na uvjete koji su na tržištu vrijedili u kolovozu. Unatoč skupoći zaduživanja, država i dalje uslijed pritiska dugova koji dolaze na naplatu, odobrava veća izdanja od planiranih. Eurski dio izdanja težak je 58,7 milijuna eura, ili 439 milijuna kuna, pri čemu se ponovno na tržište pustio kratkoročni dug od 18,9 milijuna eura, koji će uz kamate od 2,95 posto na račun Ministarstva sjesti za tri mjeseca.

U tri tjedna izdano 3,7 milijardi novih trezoracaIzdanjem trezorskih zapisa Ministarstvo financija zadužilo se za novih 1,13 milijardi kuna plasirajući papire vezane uz kunu te one uz valutnu klauzulu.

Tako je u posljednja tri tjedna u optjecaj stavljeno oko 3,7 milijardi kuna vrijednih trezoraca, a pojačano izdanje Ministarstva rezultiralo je znatnim skokom kamatnih stopa koje je država obvezna platiti.

Kamate su skočile na četiri posto, što je razina zadnji put viđena na početku godine. Negativni trend rasta kamata zadržao se i ovoga tjedna pa je na jednogodišnje izdanje u domaćoj valuti država pristala na jedinstvenu stopu od četiri posto za 595 milijuna kuna. Zabrinjava što je trošak zaduživanja na polugodišnje trezorce također rapidno porastao pa je 95 milijuna kuna izdano uz kamate od 3,6 posto, što je prilično nepovoljno u odnosu na uvjete koji su na tržištu vrijedili u kolovozu.

Unatoč skupoći zaduživanja, država i dalje uslijed pritiska dugova koji dolaze na naplatu, odobrava veća izdanja od planiranih. Eurski dio izdanja težak je 58,7 milijuna eura, ili 439 milijuna kuna, pri čemu se ponovno na tržište pustio kratkoročni dug od 18,9 milijuna eura, koji će uz kamate od 2,95 posto na račun Ministarstva sjesti za tri mjeseca.

Izdani su i klasični trezorci na rok od 364 dana uz kamate od 3,95 posto i u iznosu od 39,8 milijuna eura. Uvjeti za izdavanje eurskih zapisa nepovoljniji su i zbog skupog eura, koji će Hrvatska na to izdanje platiti po tečaju od 7,48 kuna za euro, a treba napomenuti i da su prije mjesec dana kamate iznosile tek 2,7 posto.

Ovo je bila druga aukcija u rujnu, a najavljuje se i treća već sljedećeg tjedna. To nije nikakvo iznenađenje za tržište s obzirom da na naplatu u rujnu dolazi 3,5 milijardi kuna na ime trezorskih zapisa. Do kraja godine država će uz kamatu otplatiti više od pet milijardi kunskih i oko 500 milijuna eurskih trezorskih zapisa uz valutnu klauzulu. Zato se očekuje da će kamate i dalje rasti, ali stručnjaci ipak najavljuju usporavanje trenda rasta, što je vidljivo i ovoga tjedna kad su kamate ostale na gotovo jednakoj razini iz tjedna prije.

S obzirom na velike obveze podmirenja dugova, Hrvatska se unatoč izdašnim aukcijama zapravo razdužuje. U dva tjedna eurski je dug narastao za 50 milijuna, na 716 milijuna eura, ali unatoč kratkoročnom povećanju od početka godine država smanjuje izloženost kratkoročnom dugu denominiranom u valuti. Naime, ukupna vrijednost trezorskih zapisa u optjecaju iznosila je 1,2 milijarde eura. Polako ali sigurno razdužujemo se i na strani kunskih trezoraca, čija je ukupna vrijednost pala na 14,06 milijardi kuna. Iako je trend razduživanja usporen, valja napomenuti da je u tri tjedna država smanjila dug za više od 250 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik